Assalamualaikum dan hai semua!!!
Hari ni aku nak kongsikan resepi spaghetti bolognese. Simple dan Sedap. Spaghetti ni aku olah mengikut selera anak tekak melayu asli. Hehe. Yang pasti sedap dan mantap... Selamat mencuba!!!
Spaghetti Bolognese ala mieyaqeel |
Bahan-bahannya (Jumlah hidangan: 8-12 org dewasa)
- Spaghetti/Fettuccini (kimball) : 1 packet
- Sos Pasta (kimball/preggo) : 1 tin kecil
- Sosej : 4-5 batang - di potong kecil²
- Patty ayam/daging (ramlee) : 2-3 keping - di cincang halus
- Kentang : 1 biji - di potong dadu
- Carrot/lobak merah : 1/2 batang - di potong dadu
- Bawang holland : 1 biji - di potong dadu
- Bawang putih : 7 ulas - di mayang halus
- Cili api : ikut kepedasan korang, kalau tak nak pun tak pe
- Sos tomato : 2 sudu makan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Ajinamoto secukup rasa
Cara-cara masak pasta:
- Masukkan air, sedikit garam dan minyak dan rebus sehingga mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan spaghetti dan kacau supaya ia tidak melekat antara satu sama lain.
- Rebus sehingga dia agak lembut dan tidak terlalu kembang @(ikut minute di packet).
- Setelah masak, tapis dan biarkan dia sejuk.
Cara-cara masak bolognese:
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Tumiskan bawang holland dan bawang putih yg telah dipotong seperti gambar diatas sehingga naik bau atau bawangnya lembut.
- Setelah itu, masukkan patty ayam/daging dan sosej, kacau sehingga agak2 masak.
- Masukkan kentang dan carrot, kacau sehingga lembut.
- Masukkan sos bolognese dan air (dalam 2 tin), kacau.
- Tambahkan 2 sudu makan sos tomato.
- Biarkan ia mendidih sehingga kelihatan agak pekat.
- Tambahkan gula, garam dan ajinamoto secukup rasa.
- Hiriskan cili api, masukkan dalam bolognese.
- Siap.....!!!!!!!! Dan selamat menjamu selera...
*Aku cadangkan korang rebus dan lenyetkan kentang tu lagi best. Selain itu, korang boleh letak tomato potong dadu. Korang nak tambah capsicums, cendawan ke pun boleh. Apa pun ikut laa selera korang, korang olah laa balik.. Yang penting bahan asas jgn tinggal.. hehehe...
*Aku guna patty ayam/daging sebab lebih murah nk dibandingkan dengan daging kisar.
Terima kasih dan selamat mencuba.
by: cap ibu dan anak
No comments:
Post a Comment