Wednesday, December 29, 2021

Resepi Soto Ayam Nasi Impit yang sangat mudah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini, aku akan kongsikan satu resepi iaitu Soto Nasi Impit yang enak, sedap dan mudah. Boleh dihidangkan untuk keluarga tercinta. Resepi kali ini aku main letak je apa yang ada dekat rumah. Walaupun nampak tak lengkap, tapi mencukupi.

Soto Ayam Nasi Impit


Jumlah hidangan :
:- 6-8 orang dewasa dengan menggunakan 3 paket besar nasi impit.


Bahan-bahan A: Kuah Sup Soto 

  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci kunyit hidup*
  • 2 inci halia*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 batang serai*
  • 1 paket rempah sup soto
  • 1/4 ayam (ambil bahagian dada)
  • Minyak masak
  • 1 kiub perencah ayam
  • Air
  • Garam & MSG secukup rasa
*Perlu dikisar sehingga lumat

Cara-cara memasak Kuah Sup Soto
  1. Panaskan minyak untuk menumis.
  2. Masukkan dan tumiskan semua bahan yang ada di dalam paket rempah sup soto dan juga bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan 1/4 ayam dan gaul sehingga rempah-rempah tersebut menyaluti ayam.
  4. Masukkan air secukup citarasa anda😅(agak2 jadi sup la) dan juga kiub perencah ayam.
  5. Biarkan sehingga mendidih.
  6. Setelah mendidih, keluarkan 1/4 ayam tadi untuk digoreng nanti.
  7. Masukkan garam dan MSG secukup rasa..
  8. Dah siapppp, kuahnya....

Bahan-bahan B: Kicap Pedas

  • 3 ulas bawang putih
  • Cilipadi (ikut selera kepedasan anda)-buang tangkai tu yeee
  • Jus limau kasturi
  • Kicap lemak manis

Cara-cara memasak Kicap Pedas
  1. Gorengkan bawang putih dan cilipadi sebentar sampai bawang putih agak kekuningan (hati-hati ketika menggoreng kerana ada percikkan minyak)
  2. Setelah itu, kisarkan semua bahan yang digoreng tadi, jus limau kasturi dan kicap di dalam blender.
  3. Dah siappppp, jadi deh kicap pedas🤗

Bahan-bahan C: Ayam Carik
  • 1/4 ayam (bahagian dada) yang telah diasingkan dari sup tadi digoreng hingga kekuningan dan dicarik-carik.

Bahan-Bahan Pelengkap Terakhir

  • Daun sup dan daun bawang dihiris nipis-nipis
  • Bawang goreng
  • Tauge di reneh dalam air rebusan
  • Limau kasturi
  • Dan yang penting nasi impit laaaa🥰



#Sebagai tambahan, anda boleh letak bergedil, kacang goreng, hirisan lada. Dalam kuah sup tu anda boleh laa tambah kaki ayam, kentang dan carrot bagi yang minat. Apa-apa pun penambahan itu mengikut citarasa anda semua. Aku buat ni yang senang je, tak la beria sangat. 


SELAMAT MENCUBA!!!!!




by: cap i
bu dan anak

Saturday, December 18, 2021

Resepi Spaghetti Bolognese Simple dan Sedap

Assalamualaikum dan hai semua!!!

Hari ni aku nak kongsikan resepi spaghetti bolognese. Simple dan Sedap. Spaghetti ni aku olah mengikut selera anak tekak melayu asli. Hehe. Yang pasti sedap dan mantap... Selamat mencuba!!!

Spaghetti Bolognese ala mieyaqeel

Bahan-bahannya (Jumlah hidangan: 8-12 org dewasa)

  • Spaghetti/Fettuccini (kimball) : 1 packet
  • Sos Pasta (kimball/preggo) : 1 tin kecil
  • Sosej : 4-5 batang - di potong kecil²
  • Patty ayam/daging (ramlee) : 2-3 keping - di cincang halus
  • Kentang : 1 biji - di potong dadu
  • Carrot/lobak merah : 1/2 batang - di potong dadu
  • Bawang holland : 1 biji - di potong dadu
  • Bawang putih : 7 ulas - di mayang halus
  • Cili api : ikut kepedasan korang, kalau tak nak pun tak pe
  • Sos tomato : 2 sudu makan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Ajinamoto secukup rasa




Cara-cara masak pasta:
  1. Masukkan air, sedikit garam dan minyak dan rebus sehingga mendidih.
  2. Setelah mendidih, masukkan spaghetti dan kacau supaya ia tidak melekat antara satu sama lain.
  3. Rebus sehingga dia agak lembut dan tidak terlalu kembang @(ikut minute di packet).
  4. Setelah masak, tapis dan biarkan dia sejuk.
Cara-cara masak bolognese:
  1. Panaskan minyak untuk menumis.
  2. Tumiskan bawang holland dan bawang putih yg telah dipotong seperti gambar diatas sehingga naik bau atau bawangnya lembut.
  3. Setelah itu, masukkan patty ayam/daging dan sosej, kacau sehingga agak2 masak.
  4. Masukkan kentang dan carrot, kacau sehingga lembut.
  5. Masukkan sos bolognese dan air (dalam 2 tin), kacau.
  6. Tambahkan 2 sudu makan sos tomato.
  7. Biarkan ia mendidih sehingga kelihatan agak pekat.
  8. Tambahkan gula, garam dan ajinamoto secukup rasa.
  9. Hiriskan cili api, masukkan dalam bolognese.
  10. Siap.....!!!!!!!! Dan selamat menjamu selera...

*Aku cadangkan korang rebus dan lenyetkan kentang tu lagi best. Selain itu, korang boleh letak tomato potong dadu. Korang nak tambah capsicums, cendawan ke pun boleh. Apa pun ikut laa selera korang, korang olah laa balik.. Yang penting bahan asas jgn tinggal.. hehehe...

*Aku guna patty ayam/daging sebab lebih murah nk dibandingkan dengan daging kisar. 

Terima kasih dan selamat mencuba.


by: cap ibu dan anak


Tuesday, December 14, 2021

Sejarah Perlombongan di Bukit Besi, Dungun, Terengganu

Assalamualaikum dan hai semua!!!

Entry kali ini aku nak berkongsi satu tempat yang aku lawat minggu lepas iaitu Muzium Bukit Besi. Muzium Bukit Besi ni baru je beroperasi sekitar Oktober/November 2021. Seperti yang kita tahu, Bukit Besi ini tekenal kerana ia merupakan tempat pengeluaran bijih timah yang terbesar di Asia Tenggara suatu ketika dahulu. 

Di manakah terletak Muzium Bukit Besi?

Bukit Besi terletak di Daerah Dungun 33 km dari bandar Dungun dan 77 km daripada Bandaraya Kuala Terengganu (ambil masa dalam sejam laa dari KT). Kawasan Bukit Besi ni tak la besar mane, semua tempat ada di satu tempat je. So, memang senang je nak jumpa.

Muzium Bukit Besi, Bandar Bersejarah, Bandar Perlombongan.


Mercu Muzium Bukit Besi.


So, sempena cuti sekolah ni, boleh la bawa anak-anak pergi melawat. Bercuti sambil belajar sejarah. Jarang budak-budak sekarang nak ambil tahu pasal sejarah Bukit Besi ni. Dekat sini kita dapat mengetahui sejarah Bukit Besi menjadi sebuah tempat terbesar dalam pengeluaran bijih timah di Asia Tenggara. Banyak artifak-artifak yang dipamerkan di Muzium ini seperti penggunaan syiling lama, batu yang mengandungi bijih besi, alat-alatan yang digunakan untuk melombong pada zaman dulu, mesin taip lama, passport pekerja asing dan lain-lain lagi. Aku share beberapa gambar tau. Untuk selebihnya, anda patut pergi melawat. Tak rugi pun.

Bijih Besi dalam batu-batu.

Duit syiling lama yang digunakan pada ketika itu.

Mesin taip.

Mesin jahit.


Selain artifak, bagi aku banyak info bertulis yang boleh kita dapat dari sini. Bagi pelajar-pelajar yang buat kerja kursus tentang sejarah boleh laa dapat sumber sekunder dari sini. Selain itu, dengan adanya 'patung-patung' (idk to describe) dan infographic, menarik lagi minat orang ramai untuk memahami sejarah in simple way. So, ia tidak nampak membosankan. 

Proses dalam makmal setelah perlombongan bijih besi.

Infographic lokasi perlombomgan.


Anda juga akan dibawa ke lapangan iaitu tempat perlombongan tersebut dengan menaiki bas yang disediakan oleh pihak muzium. Buat masa sekarang, tiada bayaran yang dikenakan untuk melawat Muzium Bukit Besi ini. Tak tahu laa untuk tahun depan macam mana... 

Aku cadang, korang datang la Muzium Bukit Besi pada waktu pagi dalam pukul 10-11. So, lepas tu korang boleh lepak kat Taman Rekreasi Tasik Puteri (next entry). Hehehe. Boleh bawa anak-anak berkelah dan mandi-manda. Aktiviti cuti sekolah katakan. Penuhkan diari anak anda untuk buka sekolah nanti. Hehehe. 

Bye. Thank you.



"This is my story and just for keeping as my sweet memorial, if you don't like, just ignore it-Ms.23"

One Day Trip Singapore

Assalamualaikum semua!!! Hari ini nak share trip aku ke Singapore dalam satu hari sahaja pada November 2024. Trip kali ni aku pergi berdua...