Bahan-bahan A: Kuah Sup Soto
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci kunyit hidup*
- 2 inci halia*
- 1 biji bawang besar*
- 3 batang serai*
- 1 paket rempah sup soto
- 1/4 ayam (ambil bahagian dada)
- Minyak masak
- 1 kiub perencah ayam
- Air
- Garam & MSG secukup rasa
Cara-cara memasak Kuah Sup Soto
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Masukkan dan tumiskan semua bahan yang ada di dalam paket rempah sup soto dan juga bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan 1/4 ayam dan gaul sehingga rempah-rempah tersebut menyaluti ayam.
- Masukkan air secukup citarasa anda😅(agak2 jadi sup la) dan juga kiub perencah ayam.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih, keluarkan 1/4 ayam tadi untuk digoreng nanti.
- Masukkan garam dan MSG secukup rasa..
- Dah siapppp, kuahnya....
Bahan-bahan B: Kicap Pedas
- 3 ulas bawang putih
- Cilipadi (ikut selera kepedasan anda)-buang tangkai tu yeee
- Jus limau kasturi
- Kicap lemak manis
- Gorengkan bawang putih dan cilipadi sebentar sampai bawang putih agak kekuningan (hati-hati ketika menggoreng kerana ada percikkan minyak)
- Setelah itu, kisarkan semua bahan yang digoreng tadi, jus limau kasturi dan kicap di dalam blender.
- Dah siappppp, jadi deh kicap pedas🤗
Bahan-bahan C: Ayam Carik
- 1/4 ayam (bahagian dada) yang telah diasingkan dari sup tadi digoreng hingga kekuningan dan dicarik-carik.
Bahan-Bahan Pelengkap Terakhir
- Daun sup dan daun bawang dihiris nipis-nipis
- Bawang goreng
- Tauge di reneh dalam air rebusan
- Limau kasturi
- Dan yang penting nasi impit laaaa🥰
SELAMAT MENCUBA!!!!!
by: cap ibu dan anak